Igår när jag vaknade började jag dagen med att montera ett par “åkafortpinnar” på min Hardrocx. Sen bar det av till jobb som vanligt och vid lunchtid tänkte jag att det är bäst att börja ladda inför tempo-SM. Vad passar bättre då än pizzeria Pangeas Turbo? Nä, inget i den klena lunchmenyn som Tranemo centrum bjuder på. Om inte en Turboladdning funkar, ja då vet jag inte vart vi är påväg.
Efter stängning åkte jag hem till Borås, skickade på ett femton år gammalt Mavic Comete dischjul och ett tio år äldre treekrat framhjul, och begav mig ut mot Viskafors. Jag körde Reidars sedvanliga raceprepp, fick trevlig feedback från wattmätaren, och kunde belåten cykla hem och ta kvällen.
Idag vaknade jag för tidigt och fick fördriva tiden med bland annat att tvätta kläder och cykel. Tillslut var klockan mycket nog för att hämta Diana på Transbaltika. Där tryckte vi även in en rulle i bagagetsom jag fick av Dianas chef eftersom han tyckte den var svårcyklad. Den visade sig komma bra till pass då start och målområdet inte gav en enda milimeters möjlighet för uppvärmning på landsväg.
Här sitter jag och värmer på min rulle som jag fick från Johan på Transbaltika. Tempodressen är ett prov på Crafts nya och sjukt aerodynamiska tempodräkt. Som ni ser finns det gott om plats för LOGOs och vill du skaffa din egen så är det just det artickelnummret som står på min vänstra höftböjare som du ska uppge vid beställning. För dig som ser dåligt kan jag upplysa om att art nr är 1903446.

Klockan 16:37 rullade jag av startrampen, lämnade bokskogen bakom mig och började min hittils mest otrevliga dryga timma detta året. Banan var två varv på gamla Västboloppsbanan plus en extra loop vid målområdet i bokskogen. Mycket roligare cykelåkning än vad det normalt sett är på Tempo SM. Jag har inte kört något tempo sen SM förra året och därför var jag lite tveksam till om jag skulle fixa att hålla fokus hela distansen ut. Jag behövde ett sätt att lura mig själv och beslöt mig för att dela upp loppet i fyraminuters intervaller. Varje gång det hade gått fyra minuter tryckte jag på lap på min cykeldator och det kändes som en bra taktik. Jag försökte köra så nära 400w jag kunde och om man ser till genomförandet av loppet är jag riktigt nöjd. Jag varvar på tiden 34:10 som tjugonde man och går imål på 1:08:34 vilket gav placering 15. Jag tappar alltså endast 14 sekunder på mig själv under andra halvan. Loppet blev med andra ord drygt sjutton stycken fyraminutare utan vila. Dessvärre hade man inte råd med mer än sexton intervaller denna dag. Det kändes hela tiden som det alltid gör, jobbigt som fan. Men siffrorna från datorn berättade att det trycktes effekt som aldrig förr från min sida och jag trodde att det här borde ju räcka till en topp tio placering. Dessvärre lägger jag märke till den lilla digitala klockan uppe i vänstra hörnet på cykeldatorn som visar 17:35. Jag har alltså snart varit ute i en timma och inser att det är in i helvetes för långt kvar till mål för att matcha den tid Fredrik Ludvigsson satte som bästa tid innan jag startade. Jag förstår att det kommer inte alls gå så bra som jag trott och hoppats.
Jag rullar i mål, stänger av min klocka och hör min tid. Det var ju inte bra är min första tanke. Jag scrollar vidare för att se vad det blev för snittwatt under loppet. Jag konstaterar att jag körde 27 watt högre än jag någonsin gjort på ett långt tempo eller ftp-test. Jag är nöjd en liten stund. Sen så ångrar jag mig. Wattdata kan man köra upp i röven för det handlar om att ha bäst tid och i det avseendet var jag ljusår efter idag.
Just nu är jag en bitter dålig förlorare. Jag är trött i benen och har dragit konklusionen att jag aldrig ska köra Tempo SM på linjehoj med “åkafortpinnar” igen. Sen om jag hade åkt fortare på en tempocykel, det kan man ju aldrig veta. Ingen vits att spekulera i heller men för egen del får jag intala mig det för att boosta mitt självförtroende inför söndagen. För då jävlar!