Estland är ett litet land. Därför är Tour of Estonia ett litet etapplopp. Etapp två, Tartu GP, är sista etappen och den går på den gamla svenska studentstadens gator. Två gånger per varv ska man upp på den ås som västra delen av staden ligger på. Det är inga långa backar men efter några varv känns även dem.
Vi hade naturligtvis som plan att bevaka esterna och inte låta dem gå iväg och punktera tävlingen. Inledningsvis gick det fort och många av alla som satt i huvudklungan dagen innan ville tävla om det som fortfarande gick att tävla om, nämligen bergspristävlingen. Men när varven med bergs- och spurtpriser var avverkade kändes det som tävlingen bara skulle köras igenom så att folk kunde gå på nattklubb efteråt. Men vi ville dock inte skänka bort segern till Esterna utan vi prövade med många stötar sista fjärdedelen. Dessvärre bar det sig inte bättre än att jag hamnade ensam i täten med tre mil kvar att köra. Jag förstod att det var alldeles för tidigt men det kan man inte göra något åt i sådana situationer. Det blev helt enkelt till att köra sitt fulaste vilket innebär att sitta så långt fram på sadeln det bara går, lägga sig i aeroposition och trampa allt man kan. Det gick ganska bra ett tag, men inte helt oväntat blev jag inkörd med 13 kilometer kvar till mål. Kontrade på mig gjorde före detta Cofidiscyklisten Gert Joeäär. Han höll dock precis undan för ett fält lett av ett gäng till synes köpta polacker. Vi kom bort oss helt i spurten och fick faktiskt inte ett skit ut av dagen. Så kan det gå i cykel. Vi provade åtminstone att skapa tävling av eländet och tack vare utgångsläget så fick vi in 4 man topp 20 vilket inte är kattskit när det är UCI 2.1. Jag är trots allt nöjd med att bli tolva totalt på årets första UCI och tillika årets första etapplopp. Det här gjorde mig gott för framtida tävlingar i sommar.