Boråsaren Mattias Brolin blev till slut segrare av Tour of Tranemo 2015, en av de allra jämnaste upplagorna som körts. Brolin vann redan det inledande bergspriset och visade tidigt att han inte enbart var i Tranemo för fikat. Henrik Åbom ställde ut sin gamla 26″ mtb och vann bergspriset förbi den stora publikskaran i Lilla Hestra på samma övertygande sätt som för sju år sedan. Mer märkbart var att Philip Lindau, som bara kört en ToT förut, knep 4 poäng bakom Åbom. Innan det blev dags för feedingzone skulle dagens längsta bergspris bestigas. Först upp var Lindström men likt föregående år diskades han pga otillåten utbrytning. Vann gjorde Holländaren Yannik Janssen som därmed blev första icke skandinav att plocka 5 poäng på ToT. Inspirerad av det kunde Matti Manninen fortsätta i lagkamratens spår och kamma hem specialspurten i Grimsås på, enligt Strava, den snabbaste tiden hittills. Manninen blev även historisk med att genomföra loppet på racercykel utan en enda punktering. Mycket imponerande!
När vi entrade Hestra duggade bergsprisen tätt. Lindau vann Bjärsved, Gotting tog hem Äspås och Lindau vann igen, nu på Isaberg. Manninen vann sedan den sega spurten upp till Stora Hestra. Vid det här laget hade en flitig poängplockare vid namn Brolin mist sin ledning till Lindau, men genom seger på åttonde bergspriset tog Brolin tillbaka ledningen med en poäng. Det var väldigt tätt i toppen mellan framförallt ettan och tvåan men även Janssen på tredje plats var i teorin med i matchen om segern med endast två bergspris kvar att köra. Det nionde bergspriset är Ryttersberget. Det är 22%, dåligt underlag och svårt att köra om i. Janssen och Manninen som likt pionjärer körde racer var på förhand uträknade. Att ens ta sig upp ansågs för svårt. Kampen mellan Brolin och Lindau däremot skulle nu avgöras. Philip verkade starkast men Brolin verkade snabbast.Tydliga väginstruktioner gavs om att hålla vänster i de tre y-korsen som kom i det sista bergspriset. Trots att de som gjorde upp om segern har kört backen förut så lurades de med en trotsig Lindström som genom att direkt köra höger fick med halva klungan på fel väg. Det innebar att både ettan och tvåan nollade, till Brolin fördel. Det osannolika blev också ett faktum då Janssen joggandes tog tre poäng på Ryttersberget. Vann detta prestigefyllda bergspris gjorde triathleten Holmberg som visade att kombinationen styrka och förmåga att skilja på höger och vänster kan vara ett vinnande koncept. När arrangören sedan hade samlat in alla vilseledda cyklister rullade fältet vidare mot slutspurten. Janssen som hade närmat sig tätduon punkterade bort sig i utförslöpan mot mål, racer är trots allt ett riskabelt kort på ToT. Först till mål var Gotting som med två segrar gjorde sin hittills bästa ToT. Och inte helt oväntat kunde Brolin hålla Lindau bakom sig i en såpass kort spurt som backen upp till Hagatorpet. Därför njöt Brolin allra mest av glöggen efter mål. Lindau var självklart en aning besviken, men ändå nöjd med en andra plats. Han har ju förbättrat sig avsevärt sen han var sist på ToT 2013. Janssen såg också belåten ut. Han var inte första utlänning att nå pallen på ToT men han var förste holländare och förste man att på en racer placera sig på ToT. Den enda som inte verkade helt nöjd var Lindström som efter att på ett förvånade sätt,kanske avgjort ToT, anade att det kan bli svårt att få en inbjudan till bästa år. WRO ska ta ställning i veckan till huruvida Lindström ska behandlasinför 2016. Däremot vet vi alla nu att topp tre 2015 blev; 1a Mattias Brolin, 2a Philip Lindau, 3a Yannik Janssen.
WRO tackar alla deltagare för att ni körde ToT. Tävlingsledaren Edvin Wilson vill även tacka sin sambo, familj och Gary för all hjälp att få ToT att bli värklighet.
Trevlig höst och välkomna åter 2016!