Med ett par dagars distans till årets största höstklassiker är det dags att skriva några rader om hur tävlingen utspelade sig.
En frisk sydvästlig vind drog fram över ett mulet och stundtals regnigt Tranemo. Med en temperatur på dryga 10 grader var det ett tämligen perfekt klassikerväder som väntade den drygt 20 man stora skaran av förväntansfulla cyklister som hade samlats strax före klockan tio på lördagsmorgonen.
Ett större antal conticyklister än någonsin tillsammans med elit- och motionscyklister rullade iväg från Hagatorpet och invaderade snart banvallen bort mot Uddebo för att ta sig ann bergspris nummer ett. Mattias Brolin Trek Sweden visade att han ville ha ett finger med i spelet och noterades för 5poäng innan det rullades vidare mot bergspris två ovanför Ladugården i Lilla Hestra. Snabbast upp för den korta grusvägsstigningen var Johan Svensson J-Jensen Ramirent. Efter att vi hade fixat årets första punktering gav vi oss av på den långa sträckan som tog oss fram till bergspris nummer tre som är 1900m grusväg i Hällhult. Ove Nilsson gjorde en favorit i repris och kastade loss i inledningen av backen och höll sedan hela vägen upp till toppen och tog en härlig fempoängare. Om jag inte minns fel var han bland de första in på parkeringen vid Mossebo Kyrka för att avnjuta vad som bjöds vid feedingzon.
Därefter begav sig fältet ner mot Grimsås för att göra upp om Plattspurten, som togs hem av Mattias Brolin.
När Grimsåsspurten är gjord vet de flesta att tävlingen snart är inne i ett avgörande skede. Rutinerade Svensson gav därför inte de andra något utrymme att knapra in på hans ledning utan han utökade ledningen med två stycken fempoängare på Bjärsveds- och Äspåstoppen. När vi kort därefter kom till Isaberg tackade Magnus Andersson för förtroendet som laget i BCA hade stått för. Hans första fempoängare i tävlingen blev ett faktum på prestigefyllda Isaberg vilket verkligen är något att skriva hem om.
Det sjunde bergspriset är beläget strax utanför Hestra vid vad som ironiskt nog kallas för Stora Hestra (ja, vi har åkt igenom Lilla Hestra, Hestra och Stora Hestra vid det här laget. Men banan passerar även Järnhestra på slutet av loppet) och där var Svensson tillbaka med en vass spurt och fem nya poäng i protokollet. På Bösshultstoppen strax därefter fick vi äntligen se en av Sveriges största talanger ha vaknat till liv och gått ifrån till en komfortabel seger på en hård backe. Ludvigsson den yngre kunde även han njuta av sitt livs första fempoängare på ToT.
Ju närmre vi kom det nionde bergspriset som är beläget på toppen av Ryttersberget, ju fortare gick det. Alla vet att positioneringen in i den 22% branta backen med det lösa underlaget är otroligt viktigt. Reidar Borgersen som hade varit en stabil poängplockare under hela dagen såg ut att gå mot sin första fempoängare men han kroknade lite mot slutet och Värnamos Peter Gustavsson kunde återigen få med sig Ryttersbergets maximala poäng.
Nu var det bara utförsåkning kvar tills dess att endast målbacken till Hagatorpet kvarstod av tävlingen. Johan Svensson som vid det här laget var säker på segern ville defilera in i mål och korsade även mållinjen med armarna i skyn som vinnare av dagens sista bergspris och tävlingen totalt.

Förutom alla bergspris innehöll loppet som vanligt många skratt, goda pratstunder, vaniljbullar och vad det verkade vid slutet, några trötta ben också.
Alla som kom och körde gjorde loppet till vad det var och vi i WRO hoppas att alla vill komma även på 2014 års upplaga.
Nu väntar en mörk tid med hård träning för de flesta av tourens deltagare men så sant som elefanten har en snabel väntar våren bakom knuten och vi hoppas att ToT har inspirerat er att hänga i fram tills dess.

/Edvin Wilson med organisation.