Som vanligt inför ToT brukar jag intervjua lite profiler och förhandsfavoriter. Inte helt otippat är Henrik Åboms tankar alltid lika intressanta när det börjar närma sig slutet av oktober.
Henrik har alltid tillhört förhandsfavoriterna men har i år han haft en säsong utan segrar, och när det hände sist, ja det vet inte vi som är födda i slutet av 80-talet ens om. WRO har fått en exklusiv intervju med den numera Craftanställde västgöten.
Henrik Åbom tillsammans med Tävlingsledaren efter Åstorpsloppet 2011

För första gången blir du inte uppringd som förhandsfavorit utan som talesperson för ToT’s största sammarbetspartner, CRAFT. Hur känns det?
Det är väl bara att inse faktum att efter en segerlös säsong och totalt träningsuppehåll sedan Anundsloppet så är det så.

Så hur är det att representera Craft och hur ser ni på Craft på sammarbetet med ToT?
-Det är väldigt kul och vi på Craft hoppas att det är ett sammarbete som kommer fortlöpa många år framöver.

Du har själv kört många ToT och vunnit en gång. Vad anser du är viktigast för att vara med och köra om segern?
Tyvärr har det ju skett en ganska stor utveckling på den materiella sidan. De första upplagorna kunde man vara med och vinna med en vanlig MTB som vintercykel. på senare år har det nästan krävts en lätt cykelcross för att ha en ärlig chans.
Sen så behöver man nog ha smygtränat något och ha lite syratålighet. Men man får inte glömma bort att disponera loppet rätt. Att hålla igen lite i de första bergsprisen kan vara en bra taktik.

Vem/vilka håller du som största favorit/favoriter?
-Jag tror på någon av de yngre förmågorna som Lindau eller Magnusson t ex. Sen som alltid måste man räkna med Svensson. Han har visat bra höstform med seger borta på Tobago och jag räknar med att han vill försöka bli den första som tar en andra seger på ToT.

Så du tror inte på norske Reidar Borgersen som en av favoriterna?
-Det är lite som på Vasaloppet. Trots hög kapacitet på de norska så brukar de stora klassiska svenska loppen ha en svensk som drar det längsta strået.

Om det blir som Henrik Åbom tror återstår att se. Om en vecka vet vi!